Dzięki bogatemu zaopatrzeniu rynku ze zdrową żywnością konsumenci mają dostęp do wielu naturalnych produktów, które wspomagają zdrowie i nie tylko. Nawet tak egzotyczne dla naszej kuchni produkty jak olej kokosowy czy pasta kokosowa są dostępne niemal w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Spory dostęp istnieje również do bardzo zdrowych olejów tłoczonych na zimno, które są zalecane przy wielu dolegliwościach.

Skąd pomysł na olej z ostropestu?

Ostropest jako zioło było znane ze swoich właściwości już od wieków i od starożytności informacje o pożyteczności tej rośliny przetrwały do dziś. Najciekawsze jest, że ostropest jest uznawany za chwast, a wyglądem przypomina znany wszystkim oset. Ostropest występuje w naturze jak i utworzone są uprawy ostropestu w celach farmakologicznych. Najbardziej znaną substancją pozyskiwaną z ostropestu jest sylimaryna, substancja ta to związek biologicznie aktywny i posiada właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • żółciotwórcze,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwnowotworowe czy
  • obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Jako preparat jest wykorzystywany przez koncerny farmakologiczne przede wszystkim z uwagi na zdolność do ochrony wątroby, a nawet stymulowania jej do regeneracji. Badania wykazały, że ostropest chroni wątrobę przed takimi niekorzystnymi czynnikami jak:

  • metale ciężkie,
  • toksyna muchomora sromotnikowego,
  • pestycydy,
  • alkohol,
  • leki.

Dla kogo produkty z wyciągiem z ostropestu plamistego?

Wszelkie preparaty z dodatkiem ostropestu plamistego jak np. olej z ostropestu są idealne do stosowania dla osób borykających się z takimi problemami jak:

  • wirusowe zapalenie wątroby (w okresie rekonwalescencji),
  • marskość wątroby,
  • alkoholowe bądź niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
  • żółtaczka,
  • i inne.

Co jeszcze zawiera w sobie ostropest?

Do cennych składników ostropestu plamistego należy jeszcze zaliczyć takie składniki jak:

  • flawonoidy,
  • aminy biogenne,
  • witamina C,
  • fitosterole,
  • garbniki,
  • kwas linolowy i
  • sole mineralne.

Najnowsze badania mają za zadanie ustalić wpływ ostropestu na regulację poziomu glukozy we krwi u osób cierpiących na cukrzycę.

W jakiej formie spożywać ostropest?

Ostropest można najczęściej spotkać w postaci całych lub zmielonych nasion, kapsułek lub drażetek oraz oleju (tłoczonego na zimno). Warto zauważyć, że olej z ostropestu ma najszersze zastosowanie, gdyż może być używany wewnętrznie i zewnętrznie jako produkt silnie nawilżający i regenerujący skórę. Dodatkowo olej ten jest stosowany na oparzenia i inne trudno gojące się rany. Skuteczność stosowania oleju została potwierdzona badaniami w takich przypadkach jak:

  • procesy ropne,
  • egzemy,
  • odleżyny,
  • rumień,
  • alergia czy
  • zrogowacenia naskórka.